Tuesday, July 24, 2012

Easy as ABC: Makaroni goreng

Assalamualaikum w.b.t

Tamak pahala? Wah, term yang baru saya dengar. Biasanya, orang tamak pada harta dunia, pada pangkat dan darjat. Kisah ini lain pula. Ya, itu yang saya pelajari dari Prof Dr.Muhaya sewaktu mendengar tazkirah ringkas dari beliau. Tambahnya lagi, bila kita memberi dan berkongsi ilmu, dan sekiranya ilmu itu dipraktiskan oleh orang lain, maka sudah pasti ada award yang menanti iaitu pahala. Tidak kira ilmu itu datang dalam bentuk apa, yang pasti ia memberi manfaat dan kebaikan.

Makin bertambah perasaan membuak-buak untuk berkongsi ilmu di dalam blog ini kerna saya harap at least 10% yang saya sampaikan ada yang mengambil manfaatnya. Saya pun mahu menjadi seperti Prof Muhaya, tamakkan pahala hehe.

Mmm, kebetulan semalam saya berbuka dengan makaroni goreng. Jadi, saya hendak share bagaimana menyediakan menu ini. Of course menu yang saya pilih sangat mudah dibuat oleh Ibu-Ibu bekerjaya di luar sana. Sebab, diri ku ini jua tidak larat untuk menyediakan menu yang berat-berat pada hari bekerja heheh...

Bahan-bahan:
1- 3 cawan makaroni direbus
2- Daging cincang (banyak dipasaran yang sedia dicincang)
3- Bawang besar (sebiji setengah dipotong dadu)
4- Lada blender (4-5 sudu besar)
5- Kicap masin
6- Sos tomato
7- Bawang goreng
8- Daun sup

Cara penyediaan:
1- Panaskan minyak dan tumis lada blender
2- Masukkan daging cincang, kacau hingga rata
3- Tambah sedikit air (anggaran biar sedikit lembab)
4- Masukkan bawang yang dipotong dadu
5- Kacau hingga rata, masukkan sedikit garam
6- Tambah 2-3 sudu besar sos tomato
7- Masukkan sedikit kicap masin
8- Masukkan makaroni, kacau hingga rata.

Siap untuk dihidang! Mudah bukan? Mudah, jika lada blender telah anda sediakan awal hihi..Letakkan daun sup yang dipotong halus dan bawang goreng di atas hidangan untuk penambah rasa dan rupa. Jika rajin, boleh letakkan telur rebus yang dipotong sederhana di atas hidangan.

Tips: Bawang goreng sangat sedap jika digoreng sendiri instead of dibeli, sebab rasanya pun berbeza. Jangan masukkan garam terlampau banyak, kerna kicap yang digunakan telah siap sedia masinnya.

Selamat mencuba!

Monday, July 23, 2012

Easy as ABC: Sup Ikan merah

Assalamualaikum w.b.t

Seronok bila dapat berkongsi-kongsi cerita dengan rakan dan mengupdate menu yang hendak dimasak sewaktu berbuka nanti. Badan yang letih boleh menjadi bersemangat bila ada teman seperjuangan yang turut sama sibuk memikirkan menu yang hendak dimasak untuk keluarga. Tiada istilah ingin menunjuk-nunjuk siapa yang lebih hebat, kerana semua ibu di luar sana adalah HEBAT! Sekurang-kurangnya saya tidak sendirian untuk ke chow kit membeli barangan keperluan nanti heheh...(two thumbs up for mama Asmah Yunos hihi).

Satu kepuasan pabila dapat menyediakan masakan dengan air tangan sendiri. En. suami tidak pernah memaksa mahupun mengeluh jika saya tidak berupaya untuk memasak, tapi hati ini sangat berkobar-kobar untuk menjadikan bulan Ramadhan ini lebih baik dari bulan-bulan sebelumnya. Sedap tidak sedap, belakang cerita, yang pasti hidup  perlu ada peningkatan dalam diri, lama-kelamaan tangan yang kekok pun mampu ditegakkan dek kerna berlatih setiap hari. Betul tak?

So menu ringkas untuk saya share pada entry kali ini adalah sup ikan merah. Sangat cepat dan mudah sebab hanya memerlukan beberapa bahan sahaja. Oh, maaf, jangan marah ye jika sejak kebelakangan ini saya asyik berbicara mengenai menu masakan. Bukannya apa, saya gemar berkongsi dengan ibu-ibu di luar sana,  terutamanya ibu bekerjaya yang masih menyusukan anak, at least kita jadi lebih bersemangat untuk memasak walaupun tersangatlah penat. Chaiyok!

Bahan-bahan:
1. Ikan merah / ikan tenggiri/ ikan jenahak
2. Bawang besar dipotong kasar
3. Bawang putih dihiris halus
4. Halia (ukuran 1/3 jari kelingking)
5. Lada hitam (3-5 biji)
6. Daun sup

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis lada hitam.
2. Kemudian, tumis bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan.
3. Masukkan air, biarkan hingga mendidih dan masukkan ikan merah
4. Masukkan halia yang telah diketuk sedikit (bukan ditumbuk lumat)
5. Tambah garam secukup rasa dan daun sup sebagai hiasan dan penambah rasa.

Sedia untuk dihidangkan semasa berbuka puasa! Mudah & cepat bukan? Sesuai juga dimasak semasa bersahur. 

Selamat mencuba!



Friday, July 20, 2012

Menu ringkas

Assalamualaikum w.b.t

Tahun ini merupakan tahun kedua kami menyambut Ramadhan bersama little star Iman Khalish. Seingat saya, tahun lepas, Ramadhan disambut ketika saya masih dalam tempoh berpantang. Jadi tahun ini, tidak pastilah bagaimana agaknya suasana ketika bersahur dan berbuka puasa. Lebih mudah untuk masak dan makan di rumah berbanding berbuka di kedai, memandangkan hero kami sudah semakin lasak. Di rumah hendak tonggang terbalik pun tidak mengapa. Tetapi saya haruskan fikirkan method yang hendak diaplikasikan supaya badan yang letih bekerja mampu menyediakan makanan dan mampu untuk bangun beribadah. Apatah lagi bagi ibu yang masih menyusukan anak seperti saya.

Bila dipikirkan, saya perlu menyediakan menu yang mudah, cepat dan 'sedap' (sangat subjektif ye) setiap minggu hehehe....Bila menu sudah ada maka mudahlah untuk merangka cheklist barangan yang hendak di beli nanti. Saya mula membuat rehearsal seminggu sebelum Ramadhan dan alhamdulillah hasilnya 70% berjaya dilaksanakan. Baki 30% lagi, paham-paham le ye hihii.

Antara menu yang sangat mudah disediakan terutamanya bagi ibu yang bekerja:

Isnin:
Ikan kembung masak singgang + sayur kangkung goreng belacan + ikan kembung bakar

Selasa:
Sup ikan merah + kobis goreng

Rabu:
Kentang & ikan bilis goreng sambal + ikan cencaru goreng bersama kulit + sayur sawi bunga masak air

Khamis:
Ikan kembung goreng berlada + lobak putih masak air

Jumaat:
Daging goreng kunyit + terung kicap + ikan jenahak goreng

Sabtu:
Sup tulang + ikan terubuk masin + sambal belacan + kangkung goreng belacan (suami saya suka ye hehe) + ikan cencaru bakar

Ahad:
Nasi ayam special

Untuk merealisasikannya, menu ini perlu ditampal di fridge bersama fridge magnet anda yang sangat banyak itu hihiii....Menu hari sabtu dan ahad perlulah agak special sedikit berbanding hari bekerja, kerna ada lebih masa untuk penyediaannya.

Jadi hari ini, saya hendak share cara membuat daging goreng kunyit.

Bahan:
1. Daging
2. Kunyit hidup (1/3 daripada ukuran jari kelingking anda)
3. Halia (1/3 daripada ukuran jari kelingking anda)
4. 1/2 bawang besar
5. 1 ulas bawang putih
6. Lada hitam
7. Daun sup
8. Bawang besar dipotong kasar

Cara:
1. Tumbuk bahan 2-6 hingga lumat bersama sedikit garam.
2. Perapkan bahan tersebut pada daging (5 minit je)
3. Panaskan minyak dan masukkan daging yang telah diperap.
4. Biarkan rata dan masukkan air (tutup kuali dengan tudung periuk)
5. Biarkan sehingga daging empuk (jika air hampir kering, boleh tambah lagi)
6. Jika daging sudah empuk, masukkan bawang besar yang dipotong kasar dan daun sup yang dipotong halus
7. Sedia untuk hidangan berbuka puasa.

Note: Cara yang sama boleh digunakan untuk memasak daging kicap. Bila daging sudah empuk, masukkan kicap masin, tapi AWAS jangan masukkan garam kerna kicap tersebut memang telah sedia masinnya. Mudah dan cepat kan.

Selamat mencuba.

Wednesday, July 18, 2012

Selamat Datang ke Barakah month

Assalamualaikum w.b.t

Selang sehari lagi umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan iaitu bulan yang penuh keberkatan. Penuh post di muka buku-facebook dengan ucapan dan kata-kata untuk menyambut Ramadhan. Benarkah kita tertunggu-tunggu bulan ini? Benarkah kita rindu untuk melalui bulan barakah ini? Atau ia hanya mainan kata-kata manis supaya status kita di 'like' oleh si pembaca? Apa yang kita rindu dan tertunggu-tunggu? Bazar Ramadhan yang penuh dengan juadah makanan atau rindu untuk bersolat terawih?

Mengapa perlu menunggu bulan Ramadhan baru hendak berubah menjadi manusia 'baik'. Soalan ini saya tujukan buat diri saya sendiri. Jika ditakdirkan umur kita tidak dapat merasai bulan ini, apakah yang akan terjadi? Maka tidak sempatlah untuk kita berubah. Jika benar kita menanti bulan Ramadhan, adakah kita telah bersiap sedia dengan checklist amalan atau kita lebih bersedia dengan checklist kuih dan baju raya yang hendak dibeli? 

Sekadar peringatan bersama, kerna hati ini sangat risau dengan diri sendiri yang sedikit lalai dan tiada anjakan yang dibuat sewaktu Syaaban.

Monday, July 9, 2012

Honey+moon+star

Assalamualaikum w.b.t

Malam sudah menghampiri ke penghujungnya, tapi kami masih setia menanti flight Ak 5117 yang masih belum kunjung tiba. Sengaja mengambil flight terakhir kerna ingin mengambil kesempatan yang ada untuk berjalan sakan. Bukannya selalu dapat berjalan, sekurang-kurangnya setahun sekali. Tapi perjalanan menaiki belon ini adalah pertama kali buat star kami Iman Khalish heheh. Kalau dulu sewaktu Iman masih di dalam kandungan, kerapkali juga kami bercuti. Agaknya, sebab itu jugalah Iman tidak kesah atau menangis sewaktu di dalam flight. Kaki jalan macam umi dan abi jugak agaknya. Tidak mengapa, yang penting, jauh berjalan, luas pemandangan. Mengenal dunia sambil berjalan, bukankah itu pembelajaran dua hala?

Iman sedang nyenyak tidur di bahu abi, keletihan berjalan dari siang ke malam. Percutian atau honey+moon+star ini telah setahun kami rancang. Kali ini Kota Kinabalu menjadi destinasi pilihan. Sememangnya suami dan saya sudah pernah menjejakkan kaki ke sini, tapi atas urusan kerja. Jadi, kali ini kami target hendak meronda sampai ke Gunung Kinabalu, chewah. Tapi mana mungkin honey+moon berjaya sampai ke puncak gunung kalau star ini masih lagi kecil haha. Jawabnya, kami berjaya juga sampai tetapi hanya di kaki gunung sahaja.

Kami memilih untuk duduk di Hotel Promenade memandangkan lokasinya agak strategik berhampiran dengan Philippines market iaitu syurga mutiara, kristal dan makanan laut. Kalau hendak lebih dekat, bolehlah duduk di Hotel Le Meridean, tapi bagi kami yang budget ciput-ciput ni, Promenade sudah memadai. Harga bilik superior 1 malam adalah rm 215 dapat katil twin dan breakfast untuk 2 orang. Yang syoknya, tang breakfastlah hihi..Memang senyum ke telinga kalau saya dapat breakfast di hotel.

Hari pertama di Kota Kinabalu, sesudah check in, kami menaiki teksi ke City Square untuk makan tengahari dan mencari sedikit makanan buat bekalan. Jarak dari hotel hanya 10 minit perjalanan, tetapi memandangkan hujan lebat terpaksalah kami mengeluarkan rm12 untuk tambang teksi. Nasib baik hujan berhenti seketika, kami ambil peluang untuk berjalan menyusuri jalan yang jem ke Philippines market untuk survey2 dulu. Fuh, ingatkan KayEL sahaja yang jem, rupanya di KK pun jem juga. Nasib baik kami ada membeli makanan yang agak sihat iaitu maggi hehe, jadi bolehlah kami menikmatinya sewaktu makan malam memandangkan Iman sudah tidur dan hujan lebat kembali. Sedih betul makan maggi di hotel huhuu..

Keesokannya selepas breakfast, kami bergerak ke gunung yang paling tinggi di Asia Tenggara iaitu Gunung Kinabalu dengan menaiki kereta sewa. Harganya rm140 selama 24 jam untuk kereta proton saga-auto. Perjalanan yang memakan masa hampir 2 jam memang menyeronokkan, kerna cuaca yang sejuk dan sedikit berkabus. Tapi malangnya sampai sahaja di Kinabalu Park (rm3 per head) hujan mulai turun. Entah mana satu puncak gunung pun kami tidak pasti, kabus sangat tebal. Confident sahaja Encik Moon saya mengambil gambar, rupanya tersilap gunung selepas ditegur oleh orang di situ, lawak betul hahaa.

Malam itu kami makan seafood di Philippines market. Harga untuk 1 ekor ikan + 3 ekor sotong, 1 ekor lobster + air kelapa adalah rm 81. Pada saya sangat berbaloi dengan rasanya yang sangat-sangat sedap. Walaupun keadaan di Philipines market ini ibarat pasar malam, tapi saya gemarkan tempat seperti ini. Suasana yang sangat meriah dan seronok melihat gelagat orang lain. Jika dibuat star rating saya boleh berikan 4 star pada percutian di Kota Kinabalu. Bayangkan saya turut membuat rawatan refleksologi di tempat yang agak selesa selama 1 jam dengan harga rm40 sahaja. Fuh, jika di KayEL pasti mencecah RM 50 ke atas.

Apa-apa pun, terpulang pada masing-masing untuk menjadikan percutian itu lebih bermakna dan menyeronokkan. Pada saya, jika dapat meluangkan masa bersama suami dan anak buatlah apa sahaja pun, pasti menyeronokkan. Enjoy your life, sebab kita tidak tahu berapa lama lagi kita berada di bumi ALLAH ini. We both agree that holiday is very important to make sure each second, brings us closer to our goal.

Tips percutian: Perlu membuat perancangan lebih awal terutama budget, masa dan aktiviti supaya boleh memaksimumkan percutian anda dan keluarga.

Monday, July 2, 2012

K.O.S.O.N.G

Assalamualaikum w.b.t

Khas buat anak didik dan sahabat saya. Kuatkan semangat kamu semua. Jika kamu rasa kosong (Najwa Latif gitu) cuba muhasabah diri. Lihat di mana kelemahan, cuba perbaiki. Jadikan hari pertama ini sebagai hari permulaan untuk kamu menjadi manusia yang SUCCESS. Kerna hari ini adalah penentu kejayaan untuk hari esok. Biarlah kisah semalam hanya menjadi sejarah. Setiap manusia melakukan kesalahan, bohonglah jika kita tidak pernah membuat kesilapan. Tapi kekuatan untuk berubah itulah yang membezakan di antara kita dengan manusia yang GAGAL.

Mahukah kita dilabel menjadi manusia yang G.A.G.A.L? ataupun hanya menjadi manusia biasa-biasa sahaja? Tiada peningkatan atau perubahan yang dilakukan. Jika dulu tempat kita di belakang, jadi hari ini tempat kita sepatutnya di hadapan. Jika dulu kita berkira-kira untuk membantu, jadi hari ini masa untuk kita memberi pula. Tidak mustahil untuk berubah, asalkan kita bersedia untuk bertatih hingga mampu berlari laju kerna kuasa MAHU itu adalah pemangkin setiap perubahan.

Tapi ingat, kita sentiasa mengharapkan  orang lain melakukan sepertimana yang kita inginkan. Tapi adakah kita sendiri bersedia untuk berubah? Berserahlah pada yang Maha Kuasa kerna DIA Maha Mendengar, lagi Maha memakbulkan segala permintaan. Jangan berharap pada manusia semata, kerna kita sedia maklum manusia itu adalah makhluk yang kejam, termasuk diri kita sendiri....

Ikhlas dari 'Saya yang sedang berubah'...