Thursday, September 19, 2013

The power of WANT

Asalamualaikum w.b.t

Besarnya kekuatan rasa MAHU menjadikan manusia lebih kuat. Masakan seorang ibu boleh mengandung dan membawa muatan lebih, selama 9 bulan jika tiada rasa MAHU. Masakan seorang ibu boleh melahirkan anak sehingga 12 orang walau rasa kesakitan seperti hampir putus nyawa jika tiada rasa MAHU. Yup, setiap yang dilakukan jika tiada kemahuan, pasti terhenti ditengah jalan, tiada arah tuju. Hampir setahun setengah saya melalui perjalanan menjadi seorang siswazah tua. Jika tiada rasa MAHU, tidak pasti saya boleh berada di sini-UKM. 

Belajar ketika anak sedang membesar benar-benar menguji kekuatan dan kesabaran. Ditambah dengan bilangan assignment serta lab report yang semakin meninggi susunan saban hari, diselang seli dengan anak yang kerap kali kuar masuk wad serta minggu peperiksaan yang mendebarkan, hampir membuatkan saya putus asa. Suami sebagai peneman setia sering mengingatkan dan membantu saya kembali semula kepada 'kemahuan'. 

Benar, jika jalan mencari ilmu tidak saya pilih, pasti saya ketinggalan jauh, berada di dalam comfort zone dan malas menambah ilmu. Padahal saya seorang ahli akademik, ilmu yang sedia ada tidak semestinya sentiasa cukup, perlu sentiasa disemai dan ditambah agar mempunyai nilai. MAHU berkongsi ilmu dan nikmat yang ALLAH kurniakan ini kepada semua orang, MAHU menjadi manusia extraordinary adalah satu kekuatan yang menarik saya untuk terus berusaha dan berada di dalam kelompok manusia yang MAHU berjaya Dunia Akhirat. Alhamdulillah kini saya melalui fasa yang menghampiri garisan penamat, moga ALLAH kuatkan rasa MAHU ini hingga saya mampu menyarung jubah di hari konvokesyen dan menjadi inspirasi buat Little star Iman Khalish.