Sunday, April 27, 2014

Penyusuan susu ibu-Part 1

Assalamualaikum w.b.t

MashaALLAH terpanggil untuk saya menulis entry dalam blog yang sudah sekian lama terbiar. Terima kasih kerana masih ada insan yang mengharapkan agar saya meneruskan minat dalam bidang penulisan supaya ada manfaat yang boleh dikongsi bersama. Moga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu sahabat di luar sana yang sedang mencari resepi “Penyusuan susu ibu”. Maaf saya bukanlah pakar, malah bidang Master yang diambil baru-baru ini tidak sedikit pun berkait dengan penyusuan susu ibu, tetapi setiap apa yang dititipkan ini adalah hasil pengalaman sendiri serta perkongsian dari sahabat-sahabat yang lain. Moga ALLAH redha...

Mungkin kerna menghidap penyakit athma (tahap pantauan harian) saban hari saya berdoa agar penyakit ini tidak diwarisi oleh anak-anak. Maka, terdetik di hati untuk mencari informasi mengenai kebaikan susu ibu. Subhanallah, ada di petik di dalam surah Al-Baqarah ayat 233 “Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap”. Benar, ketahuilah setiap apa yang ALLAH kurniakan itu tidak akan menjadi sia-sia, malah ada pahala yang menanti bagi sang ibu yang menyusukan bayi mereka.

Memulakan persediaan sejak dari awal usia kandungan, saya mencari pump yang boleh membantu memudahkan urusan sewaktu bekerja nanti, syukur, suami sangat-sangat memahami malah memberi sokongan 300% (thanks to free-style Medela pump J) Misi, diteruskan lagi dengan membuat pembacaan di blog-blog dan again, alhamdulillah saya dikelilingi oleh rakan-rakan sepejabat yang memang tegar dalam penyusuan susu ibu. Berada dalam persekitaran yang sering bercerita kebaikan susu ibu, sedikit sebanyak menaikkan semangat kita untuk terus berjuang. Of course, pasti ada orang disekitar yang masih tidak dapat menerima mengapakah saya perlu bersusah payah untuk mengepam, sedangkan sudah sedia ada susu instant yang di jual dipasaran. Saya biarkan persoalan tersebut, kerna saya yakin, mereka masih kurang ilmu mengenai khasiat susu ibu.

Percaya atau tidak, atas kuasa Pencipta jua,selama tempoh penyusuan iaitu setahun tujuh bulan, Iman Khalish tidak pernah dijangkiti penyakit, Alhamdulillah. Dalam tempoh berpantang, rezeki susu melimpah ruah hinggakan beberapa kali saya mengalami bengkak susu. Baik, pasti ada yang tertanya-tanya apakah menu rahsia yang saya amalkan pada ketika ini. Sebahagian berpendapat, tempoh berpantang adalah tempoh untuk mengecilkan saiz ukur lilit perut yang menggunung akibat mengandung. Makanya, ibu-ibu ini sibuk untuk berdiet, hinggakan ada yang tidak mengambil nasi.

Bagi saya, tempoh berpantang adalah tempoh di mana 100% ditumpukan untuk penyusuan susu badan. Ada ibu yang khuatir mengapa susu terlalu sedikit di AWAL kelahiran. Nah, inilah jawapannya! Pada hari 1-5 kelahiran, ibu menghasilkan kolostrum iaitu susu berwarna kekuningan, dengan jumlah yang sangat sedikit dan agak pekat tetapi mempunyai kepekatan nutrient dan antibodi yang sangat tinggi dan dapat membantu penghadaman anak serta meningkatkan imunisasi (pertahanan) badan. Hebat bukan? Jadi ibu-ibu jangan menangis pula bila susu sedikit pada ketika ini, memang begitulah kejadiannya, jangan diharap AWAL kelahiran susu melimpah bagaikan juara, kerna sudah pasti ada hikmah yang tersembunyi.
-susu still nampak kekuningan after 5 days kelahiran, nampak tak volume dah makin bertambah?alhamdulilah-
-kena perah sebab Khalish warded NICU disebabkan infection n jaundis waktu lahir

Why? Harus diingat pada ketika ini, perut bayi adalah sebesar guli, sebab itu, ALLAH kurniakan ibu kelebihan menghasilkan kolostrum pekat yang sudah cukup untuk mengenyangkan bayi kita. Tidak perlu untuk “top up with others”. Cumanya, bila penghadaman bayi menjadi baik, makanya bayi akan kerap membuang ayaq besar, jadi mereka akan kembali lapar. So, ibu perlu kerap menyusukan bayi. Gituw…..Remember, the good thing is selepas lahir bayi perlu membuang air besar bagi menyingkirkan mekonium which is najis/bahan melekit berwarna hitam yang sudah lama terkumpul dalam usus bayi sewaktu di dalam rahim lagi. So, kolostrum adalah the best solution (auww, banyak pulak term science ni, harap uolss paham ye!)

Then, after that susu akan mula bertambah volumenya sedikit demi sedikit. Ok, pada ketika ini ibu-ibu seharusnya perlu memperhebatkan semangat untuk terus makan dan kerap minum air SUAM (air suam ye, bukan air sejuk!!!!). Bayangkan kalau ibu tidak mengambil makanan yang secukupnya, agak-agak dari mana pembentukan susu yang banyak akan terhasil? Please, tidak perlu berdiet sakan, kerna, apabila mengamalkan penyusuan yang betul, bentuk badan ibu akan kembali menjadi ramping serampingnya. Believe me! Saya tidak perlu ke MayFa** untuk kembali kurus, malah, berat saya lebih ringan berbanding zaman bujang. Oh, tolonglah percaya hehhe (nanti saya kepilkan bersama gambar before and after ye J)

-6 months gagah ke bali mujur lepas naik flight :), gemukkan makcik hihii-
-berat melebihi 12kg, kena minum air gula okie :)-
-Alhamdulillah getting smaller, Iman Khalish waktu 3 mths. He look chubby right? Thanks to susu ibu :) -
-me, husband n Khalish, 5 mths-
Baik, saya kongsikan juga ANTARA makanan yang saya ambil sewaktu di dalam pantang. Ingat, jadual pemakanan perlu diatur, maknanya makan perlu tepat masa, perut ibu perlu sentiasa kenyang dan makanan yang diambil perlu dalam keadaan masih lagi panas dan berkuah especially makanan tengahari.

Pagi (7.30 am):
1-nasi goreng kampung + air milo
2-nasi lemak + air soya (jangan sejuk)
3-lempeng kelapa + air milo
4-roti canai + air teh tarik
*Horlick adalah antara minuman yang baik untuk menambahkan susu badan- saya mendapat info ini dari rakan sewaktu saya mengalami isu susu merudum diusia anak setahun lima bulan, jadi saya sangat syorkan ibu-ibu untuk mengambil minuman ini*

Tengahari (11.00 am):
1-nasi putih panas + sup lobak putih +ikan kembung bakar (ini kalau orang tak pantang pun baham sama haha)
2-nasi putih panas + sayur sawi masak air + ikan goreng
3-nasi putih panas + sayur bayam masak air + ayam goreng
4-nasi putih panas + sayur capcai campur + ikan bakar
5-nasi putih panas + sup ikan+ ulam

Petang (4.00 pm):
Biskut cicah milo pun boleh, karipap tembam goreng dan etc

Malam (7.00 pm):
*makan berat seperti tengahari, tambah dengan buah lagi bagusss..

Ok, sudah sentap semua makanan, makanya jangan lupa susukan bayi kita secukup-cukupnya. Kalau tidak, bye-bye saiz XS, come-come saiz XL heeheheh.
InshaALLAH kita bersambung lagi mengenai tips menambahkan susu ibu ,kelas penyusuan dan pelbagai lagi dalam entry akan datang. Moga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu anda. Amin…


-Moga ALLAH redha-

3 comments:

Ainniah Zulkefli said...

syabas sebab puan berjaya breastfeeding baby puan. ain sangat berbesar hati tengok ibu2 tabah macam puan ni. terima kasih atas sharing pengalaman puan. ain pun sangat menyokong penyusuan susu ibu sampai 2 tahun.
Alhamdulillah...so far so good! :)

Kelakar ayat penutup puan ni. Bye saiz XS, welcome saiz XL..hahaha :D

jemput ke blog ain bila. ada info tentang kesihatan termasuk pasal breastfeeding juga. :)

laen kali ain datang blogwalking lagi, ok. :)

ainniah.com

fatim said...

Perkongsian yang menarik admin. :)

Rahsia Ibu Menyusu Kekal Cergas

Nourulle said...

Ya setuju tu sis, bagi saya, nak lebih jimat masa, jimat tenaga, pergi je seminar @ class menyusu oleh pakar-pakar laktasi, buat la research sikit berkenaan seminar tu, tengok testimoninya, tengok berapa ramai yg dah berjaya, kemudian invest la sket duit demi untuk anak-anak.. bukan apa, kalau kita blajar sendiri tanpa guru, takut tak jadi nanti sediri fade up, so better kena ada mentor, boleh tanye2.. insyallah berjaya, kalau saya, saya cadangkan seminar Pn. Asiah, dia ajar berdasarkan pengalaman die.. huhu..Kelengkapan untuk menyusu pun kena ready dah, mcm breastpump, Baju Khas untuk Menyusu, semua ni penting untuk menjadikan kita lebih semangat untuk menyusukan bayi dan takde la nanti nak jadikan alasan malas sbb susah nak pump dekat office etc.