Friday, November 22, 2013

Ada Apa Pada Nama?

Assalamualaikum w.b.t

Bila ditanya pada abah kenapa nama saya dan kakak bermula dengan huruf 'R' sedangkan nama mak dan abah langsung tiada huruf 'R'..Ialah kalau zaman kita sekarang ni, memilih nama anak mesti ada iras2 ckit nama kita, btul tak?huhu..Dengan nada bergurau, Abah kata, kalau tidak, nama kami sorang Saprah, sorang lagi Sajadah. Adeih sabar jerlah bah.

Menurut abah, satu ketika dulu, diwaktu zaman kanak-kanak, hidup abah sangat susah. Bilangan adik-beradik yang ramai, mana mungkin cukup untuk bawa duit belanja ke sekolah. Kalau kawan-kawan lain di waktu rehat, berebut-rebut membeli makanan di kantin, tapi abah kadang-kadang hanya mengisi perut yang lapar dengan menghirup air paip. Sukarnya hidup abah adik-beradik, tetapi alhamdulillah kesemua adik-beradik abah berjaya menjadi orang yang hebat-hebat.

Suatu hari, ada 2 orang adik-beradik ini mendekati abah, dan menghulurkan duit. Kalau dulu duit 5 sen pun sudah dikira besar, apatah lagi 10 sen. Sekarang? 5 sen pun pandang sebelah mata kan ataupun langsung tak pandang?Bertapa bezanya nilai duit dahulu dan sekarang. Dengan duit yang diberi, dapatlah abah buat belanja membeli kuih di kantin sekolah. Kata abah, syukur ada orang yang pemurah macam mereka. Sebab itu, abah beri nama kami bersempena dengan nama adik-beradik itu. Ya, Rohazah dan Roshidah! Moga saya menjadi seperti mereka. Hidup untuk memberi, dengan berkongsi segala nikmat dan ilmu yang ada dengan semua orang kerna semua ini Milik ALLAH. Dia yang Maha memberi dan Dia juga bisa mengambilnya semula. Hidup Jangan Sombong....

Peace!