Saturday, March 24, 2012

Resepi mak -Part 2

Asalamualaikum w.b.t

Sekejap sungguh masa berlalu, esok sudah pun hari ahad. Bagi yang sedang berpantang, mesti tempoh 44 hari terasa bagai 44 bulan, kan? Hehe... So, hari ini, saya ingin share satu lagi resipi mak untuk tambah susu badan. Sangat bagus untuk ibu-ibu yang sedang berpantang dan ibu yang menyusukan. Sawi bunga masak air. Sangat mudah.

Bahan-bahan:

1- Seikat sawi bunga
2- 3 ulas bawang putih
3- lada merah
4- udang rencah (tak letak pun takpe)
5- garam dan minyak

Cara-cara memasak:

1- Potong sawi bunga
2- Ketuk (tumbuk sedikit) bawang putih
3- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih sehingga menjadi warna kuning
4- Masukkan air dan masukkan udang, setelah mendidih masukkan sawi bunga
5- Masukkan lada merah yang telah dipotong serong
6- Tambahkan garam sebagai perisa.

Siap!tersangat mudah dan cepat kan? Suami pun, boleh tolong masakkan. Selamat mencuba.
Tips: Pastikan anda menggunakan sawi BUNGA, sebab rasanya manis, berbanding sawi biasa.