Friday, July 20, 2012

Menu ringkas

Assalamualaikum w.b.t

Tahun ini merupakan tahun kedua kami menyambut Ramadhan bersama little star Iman Khalish. Seingat saya, tahun lepas, Ramadhan disambut ketika saya masih dalam tempoh berpantang. Jadi tahun ini, tidak pastilah bagaimana agaknya suasana ketika bersahur dan berbuka puasa. Lebih mudah untuk masak dan makan di rumah berbanding berbuka di kedai, memandangkan hero kami sudah semakin lasak. Di rumah hendak tonggang terbalik pun tidak mengapa. Tetapi saya haruskan fikirkan method yang hendak diaplikasikan supaya badan yang letih bekerja mampu menyediakan makanan dan mampu untuk bangun beribadah. Apatah lagi bagi ibu yang masih menyusukan anak seperti saya.

Bila dipikirkan, saya perlu menyediakan menu yang mudah, cepat dan 'sedap' (sangat subjektif ye) setiap minggu hehehe....Bila menu sudah ada maka mudahlah untuk merangka cheklist barangan yang hendak di beli nanti. Saya mula membuat rehearsal seminggu sebelum Ramadhan dan alhamdulillah hasilnya 70% berjaya dilaksanakan. Baki 30% lagi, paham-paham le ye hihii.

Antara menu yang sangat mudah disediakan terutamanya bagi ibu yang bekerja:

Isnin:
Ikan kembung masak singgang + sayur kangkung goreng belacan + ikan kembung bakar

Selasa:
Sup ikan merah + kobis goreng

Rabu:
Kentang & ikan bilis goreng sambal + ikan cencaru goreng bersama kulit + sayur sawi bunga masak air

Khamis:
Ikan kembung goreng berlada + lobak putih masak air

Jumaat:
Daging goreng kunyit + terung kicap + ikan jenahak goreng

Sabtu:
Sup tulang + ikan terubuk masin + sambal belacan + kangkung goreng belacan (suami saya suka ye hehe) + ikan cencaru bakar

Ahad:
Nasi ayam special

Untuk merealisasikannya, menu ini perlu ditampal di fridge bersama fridge magnet anda yang sangat banyak itu hihiii....Menu hari sabtu dan ahad perlulah agak special sedikit berbanding hari bekerja, kerna ada lebih masa untuk penyediaannya.

Jadi hari ini, saya hendak share cara membuat daging goreng kunyit.

Bahan:
1. Daging
2. Kunyit hidup (1/3 daripada ukuran jari kelingking anda)
3. Halia (1/3 daripada ukuran jari kelingking anda)
4. 1/2 bawang besar
5. 1 ulas bawang putih
6. Lada hitam
7. Daun sup
8. Bawang besar dipotong kasar

Cara:
1. Tumbuk bahan 2-6 hingga lumat bersama sedikit garam.
2. Perapkan bahan tersebut pada daging (5 minit je)
3. Panaskan minyak dan masukkan daging yang telah diperap.
4. Biarkan rata dan masukkan air (tutup kuali dengan tudung periuk)
5. Biarkan sehingga daging empuk (jika air hampir kering, boleh tambah lagi)
6. Jika daging sudah empuk, masukkan bawang besar yang dipotong kasar dan daun sup yang dipotong halus
7. Sedia untuk hidangan berbuka puasa.

Note: Cara yang sama boleh digunakan untuk memasak daging kicap. Bila daging sudah empuk, masukkan kicap masin, tapi AWAS jangan masukkan garam kerna kicap tersebut memang telah sedia masinnya. Mudah dan cepat kan.

Selamat mencuba.