Sunday, March 4, 2012

Resepi mak

Assalamualaikum w.b.t

Fuh, setelah 3 hari memerah otak, akhirnya selesai sudah sesi pengeditan soalan exam. Minggu yang sangat mencabar. Time orang lain rehat untuk makan pukul 10 am, saya pun makan juga, tapi makan sambil pam susu sambil edit soalan. Macam mana tu? Kalau mau pasti bolehkan? Saya angkut laptop ke surau, sebab bilik pengeditan itu ada orang lelaki, then buatlah aktiviti MPE (makan-pam-edit soalan). Time lunch pun sama. Memang sangat meletihkan. Tapi semua itu tolak ke tepi, yang penting, saya dapat bekalkan susu yang berkhasiat untuk Iman Khalish sampai usia 2 tahun.

Hari ini, saya hendak kongsi 1 resepi yang sesuai diamalkan semasa pantang, khususnya untuk ibu-ibu yang hendak tambah susu badan. Resepi ini, mak yang buatkan sewaktu saya berpantang dulu. Memang sedap tau hehehe. Jom layan.
Bahan-bahan:
1- 1 batang lobak susu dipotong bulat-bulat
2- setengah biji bawang besar
3- 1 ulas bawang putih
4- sedikit lada hitam (5-8 biji kalau suka pedas, tambahkan lagi)
5- sedikit ikan bilis
6- sehelai daun kunyit
7- secubit garam

Cara memasak:
1- tumbuk bahan 2-5 (ikan bilis jangan terlalu lumat)
2- rebus lobak susu sampai lembut
3- buang air rebusan, masukkan semula air yang baru
4- rebus sekali lagi dan setelah mendidih masukkan bahan 2-5 yang telah ditumbuk
5- masukkan daun kunyit yang telah dihiris kasar
6- masukkan garam untuk menambah rasa.

Siap untuk dihidangkan bersama ikan kembung goreng. Makan ketika lauk masih panas memang bagus untuk ibu yang sedang berpantang,selamat mencuba! Next entri saya kongsi resepi lain pula...